KKTC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Tamamlandı, Açılışa Hazır Hale Getiriliyor
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılındaki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyaretinde, KKTC Cumhurbaşkanlığı konutunu ‘gecekonduya’ benzetti. Bu benzetme sonrasında KKTC Cumhurbaşkanlığı konutu yerine inşa edilmesine karar verilen Cumhurbaşkanı Sarayı, Cumhuriyet Meclisi ve Millet Bahçesi Külliyesi artık tamamlandı. Külliyenin ay sonunda kullanıma hazır hale gelmesi planlanırken resmî açılış töreninin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programına göre düzenleneceği ve ihtişamlı bir şekilde gerçekleştirileceği belirtiliyor.
2022 yılında TOKİ’nin ‘davet usulüyle’ 2 milyar 497 milyon TL üzerinden ihaleye çıkarttığı projeyi üstlenen Siyahkalem Mühendislik, İnşaat Sanayii ve Ticaret A.Ş., AKP döneminde aldığı kamu ihaleleriyle hızla büyüyen bir firma haline gelmiştir. Geçen yıl nisan ayında TOKİ’nin açtığı yaklaşık 2 milyar TL bedelli ihale de yine Siyahkalem’e gitmiştir. Yavru Saray ve Yavru Külliye’nin ihale sözleşmesi gereği 2024 sonunda teslim edilmesi planlanırken, ocak sonuna kadar kullanıma hazır hale getirileceği açıklanmıştır.
Sendikalar, barolar, STK’lar ‘israf’ diye karşı çıkmıştı
KKTC’deki işçi, memur ve öğretmen sendikaları ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve diğer sivil toplum kuruluşlarının, israf ve gereksiz harcamalar gerekçesiyle karşı çıktığı külliyenin toplam 55 bin metrekarelik kapalı alanda Meclis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Millet Camisi, Millet Kütüphanesi, sosyal tesisler ile 450 bin metrekarelik açık rekreasyon alanları, gezi-seyir ve yürüyüş yollarını içerdiği belirtiliyor. Aynı zamanda KKTC ile ilişkilerden sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ‘yavru vatana uyarlanmış yavru versiyonu’ olarak nitelendirdiği külliyeyi ‘Tarihe Mühür’ olarak adlandırmıştı.
KKTC’ye de Şehir Hastanesi modeli ve Asker Hastanesi
Türkiye ile KKTC arasında yapılan İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması kapsamında, Türkiye KKTC ekonomisinin, kamu harcamalarının ve yatırımlarının finansmanını üstleniyor. Geçen yıl haziran ayında yapılan 16 milyar TL tutarındaki anlaşma ile külliye projesi de kapsayan mali destek, proje desteği ve hibe sağlandı. Ayrıca Güzelyurt’ta Pamuklu Hastanesi, Lapta ve Maraş’ta sağlık merkezleri inşa edilirken, Girne’de açılan ‘Asker Hastanesi’ ise KKTC’deki TSK mensupları ve güvenlik personelinin yanı sıra sivillere de hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır. Gelecekte, KKTC’de Türkiye’deki Şehir hastaneleri modelinin uygulanması için hazırlıklar yapılmaktadır. Bu yıl imzalanacak protokolde, Türkiye’nin KKTC’ye sağlayacağı mali desteğin 20 milyar TL’yi aşması beklenmektedir.
Külliye açılışıyla ‘tek çözüm 2 devlet’ mesajı ilan edilecek
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan‘ın KKTC ziyaretiyle adadaki siyasi ve diplomatik faaliyetler hız kazandı. Bakan Fidan’ın ziyaretiyle eş zamanlı olarak İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog‘un da Güney Kıbrıs’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmesi, adadaki hareketliliği artırdı. Birleşmiş Milletler gözetiminde Cenevre’de başlayacak olan toplumlararası müzakereler öncesinde, KKTC’deki külliye açılışıyla tüm dünyaya ‘iki devletli çözüm tek seçenek’ mesajının verileceği konuşulmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan bu yana 50 yıldır Kıbrıs Türklerine uygulanan tecride rağmen adadaki fiili durumun değişmeyeceğini ilan edeceği açılış töreninde, KKTC’nin varlığını ve kurumsallaşmasını simgeleyen bir adım atılacağı ifade edilmektedir. (ANKA)