AKP’li Bursalı’ya göre erişim engeli yok, medya özgürlüğü var: 22 yıldır Türkiye’de ifade özgürlüğünde devrim niteliğinde adımlar atıldı

TBMM Genel Kurulu’nda CHP, İYİ Parti ve AKP arasında “erişim engeli” tartışması yaşandı. CHP’li Utku Çakırözer haberlere getirilen erişim engellerine eleştirerek, bu konuda Meclis Komisyonu kurulması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin, Avrupa’da en çok basın özgürlüğü ihlallerinin yaşandığı ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Hüsmen Kırkpınar da erişim engelleri ve verilen cezaların muhalif gazetecilerin susturmaya yönelik olduğunu ifade etti. Eski Sabah yazarı ve eski ATV Ankara Temsilcisi, AKP İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı ise erişimin engellenmesi kararlarının ilgili mahkemelerce verildiğini söylerken, medyanın son derece özgür olduğunu ifade ederek, “22 yıldır Türkiye’de demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü konularında devrim niteliğinde adımlar atıldı” dedi. Medyada bu adımlar sayesinde ciddi büyüme yaşandığını öne süren Bursalı, her fikrin kendini ifade edebileceği mecra bulduğunu savundu.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.

TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Genel Kurulu’da CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin gündeme ilişkin grup önerileri ise kabul edilmedi.

Kurulda söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, emeklilere zam meselesinin bir türlü yoluna koyulamadığını belirterek, “Geçtiğimiz temmuz ayında bütün itirazlarımıza rağmen emeklileri resmen yüzüstü bıraktınız. Gıdadan giyime, kiraya kadar her şey güncellendi ama emekli aylığı yerinde saydı. Bu defa da onca tartışmanın üzerine 7 bin 500 liralık maaş 10 bin liraya çıkarıldı. İtirazımız, emeklinin bu maaşla geçinemeyeceğinedir, temel mesele bu” dedi.

En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinin altında olmaması gerektiğini vurgulayan Şahin, emekli reformu yapılmasını istedi.

“Her 5 gençten biri işsiz”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da 2023 sonu itibarıyla Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre mevsim etkisinden arındırılmış genç işsizlik oranının yüzde 20’lere yaklaştığını ifade etti. Her 5 gençten 1’nin işsiz olduğunu söyleyen Dervişoğlu, “Gençliğin kendi memleketinden, kendi vatanından bugüne ve istikbale dair umutlarını yitirdiği bir ülkede böylesine bir umutsuzluk ve tükenmişlik içinde Hükümet olarak sizler hangi Türkiye Yüzyılı’ndan bahsediyorsunuz? İşsizlik ve buna bağlı gelecek kaygısı gençlerimizi beyin göçüne, eğitim alırken aynı zamanda çalışmaya ve statüsüzleşmeye itmektedir. ” diye konuştu.

“850 bin konutun yapımı ve teslimi planlanmıştır”

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül de şehadetlerinin 23’üncü yıl dönümünde Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memurunu rahmet ve minnetle andı.

24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Bülbül, depremde 41 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 1466 kişinin yaralandığını söyledi.

Depremin ardından 19 bin konutun ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini ve ağır hasarlı konutların yıkımının tamamlandığını bildiren Bülbül, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) afet, kentsel dönüşüm ve sosyal konut kapsamında kent merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere 25 bin konutu inşa ederek vatandaşlara teslim ettiğini kaydetti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından da 520 bine yakın ağır hasarlı yapının tespit edildiğini ifade eden Bülbül, “Hasarlı yapıların yıkımına başlanmakla birlikte depremin hemen ardından temel atma çalışmaları başlamış ve 850 bin konutun yapımı ve teslimi planlanmıştır. Şehirlerimizin yeniden imar, inşa ve ihya etme süreci Elazığ örneğinde olduğu gibi Kahramanmaraş depreminden etkilenen illerimizde de başarıyla devam etmektedir.” diye konuştu.

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 400 engelli vatandaşın süresiz ağır engelli raporlarının on yılını doldurması nedeniyle yenilenmesi gerektiğini ancak yenileme başvurusu yapan vatandaşların “süresiz ağır engelli” durumlarının hafifletilerek, raporlarının yenilenmediğini anlattı. Bu vatandaşların haklarının ellerinden alınarak evde bakım maaşlarının kesildiğini ifade eden Temelli, “Bütçe açığını böyle mi kapatmayı düşünüyorsunuz? Engellilerin haklarından tasarruf ederek mi?” dedi.

“Bismil’deki adayı o davada yargılanıyordu”

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır

“Kentsel dönüşüm en önemli gündem maddemiz”

AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu da  Emekli maaşlarına ilişkin değerlendirmede de bulunan Yenişehirlioğlu, şöyle devam etti:

“Emeklilerimizin maaş zamlarına ilişkin hazırlamış olduğumuz önerimizi bugün Meclis Başkanlığına sunacağız. Böylece tüm emeklilerimizin aylıklarının Ocak 2024 itibarıyla altı aylık artış oranı yüzde 49,25 olacaktır. AK Parti 2002 yılından bugüne kadar her zaman emeklilerimizin yanında olmuştur, bundan sonra da yanında olmaya devam edecektir.”

24 Ocak 2020’deki Elazığ depremini hatırlatan Yenişehirlioğlu, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüz yüze olduğunu söyledi. Yenişehirlioğlu, “Bu bağlamda kentsel dönüşüm en önemli gündem maddemiz. Kentsel dönüşüm projelerini şehirlerimize hem deprem riskinden hem de çarpık yapılaşmadan kurtarmaya yönelik olarak geliştirmeye kararlıyız. Şehirlerimizin ihyası ve depreme dayanıklı kentlerin inşası için çalışmalarımıza hassasiyetle devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Genel Kurulda siyasi parti gruplarının gündeme ilişkin önerilerinin görüşmelerine geçildi.

Muhalefetin grup önerileri kabul edilmedi

Genel Kurulda, Saadet Partisi’nin “4/D statüsünde görev yapan işçiler”, İYİ Parti’nin “Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki çiftçiler”, DEM Parti’nin “Taşınmaz satışları”, CHP’nin “Erişim engeli” ile ilgili grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, taşerondan kadroya geçirilen 4D’li çalışanlarla ilgili tayin durumunun hem iş barışını bozduğunu hem de aile bütünlüğünün bozulmasına sebep olduğunu söyledi.

Kadro nakil hakkı sorununun çözüme kavuşturulması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini savunan Ün, bu sorunun kamuda işçi statüsünde çalışanların sorunu olduğunu dile getirdi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bazı belediyelere yapılan görevlendirmelerin milletin iradesine darbe olduğunu iddia etti.

“Teröre kaynak aktarmak için yerel yönetimleri kullanamazsınız”

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, belediyelerin ihtiyaçları karşılaması gereken yerler olduğunu söyledi.

“Teröre kaynak aktarmak için yerel yönetimleri kullanamazsınız.” diyen Demir, belediye bütçelerinin milletin ihtiyaçlarına harcanması gerektiğini dile getirdi. DEM Parti’yi eleştiren Demir, “Kayyım arıyorsanız kendinize bakın.” dedi.

Demir’in konuşmaları üzerine söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, belediyelere yapılan görevlendirmelerin yasa dışı olduğunu savundu.

Erişimin engelleriyle ilgili komisyon talebi

Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, çok sayıda habere ilişkin erişim engeli kararı verildiğini belirtti.

Siyasetçiler, kamu yöneticileriyle ilgili haberler hakkında erişim engeli kararlarına hükmedildiğini söyleyen Çakırözer, bazı haberlere yönelik “unutulma hakkı” kapsamında kararlar verildiğini, bu haberlerin silinmesinin yakın tarihin yok edilmesi anlamına geldiğini söyledi. Utku Çakırözer, bu konuda Meclis Komisyonu kurulmasını istedi.

“İktidar yolsuzluk haberlerine erişim engeli koyduruyor”

İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, iktidarın yolsuzlukla ilgili haberlere erişim engeli koydurduğunu söyledi. 

Türkiye’nin, Avrupa’da en çok basın özgürlüğü ihlallerinin yaşandığı ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Kırkpınar, “Arada sırada televizyon programlarına çıkmasına izin verilen muhalif görünümlü kişiler kontrollü konuşabilmektedir.” diye konuştu. Hüsmen Kırkpınar, verilen cezalarla muhalif gazetecilerin susturulmak istendiğini belirtti.

“İnsan hakları, ifade özgürlüğü konularında devrim niteliğinde adımlar atıldı”

AKP İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, erişimin engellenmesi kararlarının ilgili mahkemelerce verildiğini ve kaldırıldığını belirtti.

Kararlara itiraz edilebildiğini aktaran Bursalı, şöyle devam etti:

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Daha sonra Genel Kurulda, komisyonlarda boş bulunan üyelikler için seçim yapıldı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir