Araç alacakları ilgilendiriyor! İkinci elde dikkat çeken değişim: İşte fiyatı en çok düşen markalar…

İkinci El Otomobil Fiyatları 21 Aydır Düşüyor!

Yeni yılda ikinci el piyasada satışlar daralırken, enflasyona göre bakıldığında reel fiyat düşüşü 21 aydır sürüyor. Mart ayında reel fiyatlar yüzde 2.1 oranında geriledi.

İkinci el online ilan platformu tarafından yapılan bir araştırmada ise otomobil satışları, geçen yılın son çeyreğine kıyasla yüzde 18 azalarak 1 milyon 984 bin 610’dan 1 milyon 627 bin 399 adede geriledi.  ABD Başkanı Donald Trump’ın diğer ülkelerden ithal edilen araçlara yüzde 25 ilave gümrük vergisi uygulanacağını duyurması da otomotiv piyasasında taşları yerinden oynattı. Pek çok markanın üretim planları değişti. Bu süreçte personel çıkaran markalar da oldu. 

İkinci Elde Bu Modellere Dikkat!

İkinci elde özellikle lüks segment ve elektrikli modellerde değer kaybının daha fazla olduğu ortaya çıktı. Peki en çok fiyat düşüş hangi markalarda oldu? Bazı modellerde fiyatlar neden geriliyor?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “2023 yılı ikinci yarısından itibaren alınan tedbirler ve devam eden süreçte ekonomi politikalarının etkisi ile ikinci el otomobilde yaşanan fiyat balonu söndürülmüş, sıfır/ikinci el fiyat makası tekrar tahsis edilmişti.

Geride bıraktığımız yaklaşık iki yıllık süreçte sağlanan fiyat istikrarı korundu ve tüm otomobil segmentlerinde enflasyon ve döviz kuruna oranla değerlendirildiğinde 21 aydır fiyat düşüş trendi korunmaya devam ediyor. Temel yaklaşımlardan ziyade mevcut fiyatları, fiyat düşüşünden çok, olması gerektiği seviyeler olarak yorumluyoruz. Bu noktada tüm segmentlerde fiyatların geri gelmesine rağmen lüks segment ve elektrikli otomobillerde daha majör değişimlerin olduğu verilere yansıyor.

Lüks Segment ve Elektrikli Araç Fiyatları Neden Düştü?

Lüks segmentte yaşanan düşüşleri global gelişmeler, rekabet, mevcut ekonomik koşullar ve buna bağlı talepte azalma, yüksek stok ya da geçmişteki fiyatların olağan dışı olması gibi argümanlarla izah edebiliriz. Ancak elektrikli otomobilde dinamikler biraz daha farklı. Tüm piyasa ile alakalı gerekçelerin yanı sıra Çin etkisi, elektrikli otomobil pazarının henüz yeni olması, ikinci el pazarının tam manasıyla oturmuş olmaması, daha uygun fiyata gelen yeni modeller ve ikinci el elektrikli araçlarda pil, donanım, garanti gibi hususlar sebebiyle sorun yaşamamak adına tüketici talebinin ikinci elden çok sıfıra yönelik olması ikinci el elektrikli araç fiyatlarını aşağı çeken başlıca faktörler olarak sayılabilir. 

İşte En Çok Fiyatı Düşen Modeller!

Elektrikli otomobillerde Kia Niro modelinde %9,6, Hyundai Kona’da %10.6, Tesla Model S %17 ve Model Y fiyatlarında %13 oranlarında gerileme görülürken premium segmentte BMW 5 serisi %20, Ford Explorer %14, Volvo %9.2 ve Mercedes’in bazı modelleri %11.1 oranında düşüşle göze çarpıyor. Lüks segmentte ise Porsche Taycan %15, Maserati Levante modelinde %12 oranında fiyat düşüşlerinin etiketlere yansıdığını söyleyebiliriz. 

‘Fiyat Avantajı Yıl Sonuna Kadar Sürecek’

Yüksek faiz ortamında mevcut satış adetlerini koruyabilmek adına kullanılabilecek en önemli argüman fiyat avantajı. Bu noktada döviz artışı ya da enflasyonun oluşturduğu maliyetler mümkün olduğunca sübvanse edilerek sıfır otomobil fiyatları korunmaya çalışılıyor. İkinci elde de benzer yönelim hakim. Mevcut fiyatları koruma gayreti ile satış adetleri korunmaya çalışılıyor. Özetle mevcut adetleri korumak adına gerek sıfır gerekse ikinci elde fiyat avantajının korunması eldeki imkanlar dahilinde yıl sonuna kadar sürdürülecektir.

İkinci El Satışta ‘7 Milyon’ Beklentisi!

Sıfır otomobilde geçtiğimiz yıl yakalanan rekor satış adedi 1.2 milyon seviyesine belki ulaşılamasa da her koşulda 1 milyon seviyesinin aşılacağını düşünüyoruz. İkinci el otomobilde de 7 milyon seviyesine ulaşılacağı kanaatindeyiz.

Fiyatlar Yükselir mi?

Faizler, krediye erişim kolaylığı ya da döviz kurunun belirgin oranda artması gibi faktörler yaşandığı taktirde fiyatların değişebileceğinden söz edebiliriz. Ancak mevcut koşullarda enflasyona oranla yaşanan fiyat düşüş trendi seyrini koruyacaktır.

‘Satışlar Hızlanabilir’

Yaklaşan yaz ayları, bayram, seyahat planları gibi reflekslerde otomobil satışları gelecek aylarda hız kazanabilir. Markalar bu süreci yeni kampanyalarla da destekleyebilir. Yüksek faiz ortamında hareketlilik yaşansa dahi fiyatları yukarı yönlü etkilemeyecektir. Zira kredi faiz oranlarının düşmesi tek başına araç fiyatlarını büyük ölçüde yukarı taşıyabilecek bir etken değil.

Faizler Düşerse Fiyatlar Yükselir mi?

Kredi büyüme oranlarında yapılan daralma sonrası krediye erişimde zorluklar yaşanıyor. Yani faiz düşük olsa da krediye erişim kısıtlı. Ancak faizlerle birlikte krediye erişimde yaşanan zorluklar hafifletilirse, bu durum talebi belirgin oranda yükseltebilir. Böylesi bir senaryoda talebe bağlı olarak fiyat artışları görebiliriz. Özetle, bu yıl içerisinde sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarında belirgin artışlar beklemiyoruz.

Related Posts

Euro Bölgesi’nde ekonomiye güven nisanda azaldı

Euro Bölgesi’nde nisanda ekonomi güven endeksi aylık bazda 1,4 puan düşerek 93,6’ya indi.

İki ay önce hedef alınan TÜSİAD’a AKP’den sürpriz ziyaret

İki ay önce iktidar yetkililerinin hedef tahtasına oturttuğu TÜSİAD’a AKP’den üst düzey bir isim sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bakan Şimşek ‘zırt pırt revize edemeyiz’ demişti: Enflasyon tahminleri kaç kez değişti?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti.

LPG ithalatı şubatta yıllık bazda azaldı

Türkiye’nin LPG ithalatı şubatta yıllık bazda yüzde 9,9 düşerek 234 bin 829 tona geriledi. Aynı dönemde ihracat yüzde 24,9, üretim ise yaklaşık yüzde 11 oranında arttı. İç piyasada ise otogaz açık ara liderliğini sürdürdü.

Ev hayali kabusa döndü: Deprem sonrası ev sahipleri zam üstüne zam yaptı

İstanbul’da deprem sonrası kiralık konut fiyatları rekor seviyelere tırmandı. Özellikle 0-4 yaş arası yeni konutlarda kira bedelleri, bazı ilçelerde 134 bin TL’yi aştı.

Pazarda satılan 11 ürün zehirli çıktı

Greenpeace Türkiye’nin yeni araştırması, İstanbul’daki market ve pazarlarda satılan meyve ile sebzelerin çoğunda zararlı pestisit ve PFAS kalıntıları bulunduğunu ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir