Hindistan’a gözdağı: Pakistan, 450 kilometrelik balistik füzeyi test etti

Pakistan, Hindistan ile gerilimin arttığı dönemde balistik füze denemesi gerçekleştirdi.

Ordudan yapılan açıklamaya göre, 450 kilometre menzile sahip olan “Abdali” adlı karadan karaya balistik füzesi eğitim atışı başarıyla tamamlandı. Bu füze, hem konvansiyonel hem de nükleer başlık taşıyabiliyor.

Açıklamada, denemenin birliklerin operasyonel hazırlığını sağlamak ve füzenin gelişmiş navigasyon sistemi ile artırılmış manevra kabiliyeti özelliklerini doğrulamak amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Başbakan Şahbaz Şerif, füze denemesine katılan bilim insanları ve mühendisleri tebrik ederek ülkenin stratejik caydırıcılığını güçlendirme çabalarına teşekkür etti.

Pakistan’ın bu hareketi, komşusu Hindistan’a yönelik bir “gözdağı” olarak yorumlandı.

Öte yandan, Pakistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Attaullah Tarar, 30 Nisan’da yaptığı açıklamada, Hindistan’ın yakın bir zamanda Pakistan’a saldırı planladığı istihbaratına sahip olduklarını belirtmişti.

Gerilim Nasıl Tırmandı?

Hindistan’ın Cemmu ve Keşmir’deki Pahalgam bölgesinde 26 tatilcinin ölümüyle sonuçlanan silahlı terör saldırısında Pakistan’ın rolü olduğunu iddia etmesi üzerine iki ülke arasındaki gerginlik arttı. Saldırıyı Pakistan merkezli Leşker-i Tayyibe’nin bir kolu olan “Direniş Cephesi (TRF)” adlı grup üstlenmişti.

Pakistan yönetimi, saldırıyla herhangi bir alakalarının olmadığını iddia ederek tarafsız bir soruşturma çağrısında bulundu. Gerginliğin tırmanmasının ardından her iki ülke de birbirlerine karşı diplomatik adımlar atmıştı. Vizeler iptal edilmiş, diplomat sayıları sınırlanmıştı.

Pakistan, Hindistan’a ait uçakların geçişine izin vermemişti. Hindistan ise İndus Su Anlaşması’nı askıya alarak su paylaşımını durdurmuştu. Bu karar Pakistan’da protestolara neden olurken, Pakistan hükümeti bu adımın ardından yasal işlem başlatacağını duyurdu.

Ayrıca, Keşmir’deki Kontrol Hattı (LoC) boyunca Hindistan ve Pakistan orduları arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bu bölge, iki ülke arasındaki 740 kilometrelik fiili sınırı oluşturuyor.

Related Posts

Malezya-İran mahkum takası: 88 kişi ülkesine gönderildi

İran resmi haber ajansı IRNA, Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı. Açıklamada, “Malezya’da hapis cezasına çarptırılan 88 İran vatandaşı, iki ülke arasında imzalanan mahkum nakli anlaşması doğrultusunda, cezalarının kalan kısmını …

Hindistan Pakistan savaşını 6 yıl önce satır satır yazmışlar: ‘Nükleer kış Türkiye’yi doğrudan etkiler’

Güney Asya’da gerilim, küresel bir felaketin kıyısına dayandı. Hindistan ile Pakistan arasında haftalardır tırmanan çatışmalar, sınır ötesi füze saldırılarıyla sıcak savaşa dönüştü. Dünya nefesini tutarken, en büyük korku ise nükleer silahların devreye girmesi. İki ülkenin toplamda 300’e yakın nükleer başlığa sahip olduğu bilinirken, olası bir nükleer saldırı sadece bölgeyi değil, iklimi, tarımı ve güvenliğiyle Türkiye dahil tüm dünyayı etkileyebilir.

İstanbul’un göbeğinde silahlı saldırı: Otomobile kurşun yağdırdılar

İstanbul’da park yerinden çıkan otomobile düzenlenen silahlı saldırı sonucu 1 kişi yaralandı.

Putin ile Netanyahu ‘Dünya Savaşı’nı görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Putin ve Netanyahu’nun görüşmede, İkinci Dünya Savaşı ile ilgili “tarihi tahrif” girişimlerine karşı koyma konusundaki kararlılıklarını dile getirdikleri belirtildi.

İzmir Havalimanı’nda yolcunun valizinde ele geçirildi

İzmir’de polisin 2 ilçede düzenlediği operasyonlarda, havalimanında kontrol edilen 1 valizde diş macunu tüplerine gizlenmiş, 5 ayrı döneme ait olduğu değerlendirilen toplam 130 sikke, 32 obje ve 2 altın yüzük ele geçirildi. Gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 5 şüpheliden 1’i tutuklandı.

Nükleer savaştan korkulurken Hindistan Pakistan’ın suyunu kesti

İki nükleer güç Hindistan ve Pakistan arasında gerilim sürüyor. Hindistan, Pakistan’ın can damarı Indus Nehri’ni besleyen Baglihar barajından su akışını durdurarak misillemede bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir