Nükleer savaştan korkulurken Hindistan Pakistan’ın suyunu kesti

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim İndus Nehri Üzerinden Sürüyor

22 Nisan’da statüsü tartışmalı Keşmir’in Pahalgam bölgesinde meydana gelen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim su yolunda da devam ediyor. Hindistan, 1960’ta imzalanan “İndus Suları Anlaşması”nı askıya alarak Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı’ndan Pakistan’a su akışını durdurdu. Hint basınına göre, Yeni Delhi yönetimi ayrıca Jhelum Nehri üzerindeki Kişanganga Barajı’ndan da su akışını kesebilir. Hindistan yetkilileri ise su akışındaki azalmayı barajlardaki temizlik çalışmalarına bağladı. Karachi yakınlarından Umman Denizi’ne kadar uzanan İndus Nehri, Pakistan’ın hayati önemdeki su kaynağı olup ülke ekonomisinin büyük bir kısmını sulamaktadır.

İndus Nehri: Pakistan’ın Can Damarı

İndus Nehri, Çin’den doğup Hindistan üzerinden Pakistan’a uzanmaktadır ve ülkenin çeşitli bölgelerinden geçerek Umman Denizi’ne dökülmektedir. Nehir sisteminin yüzde 47’si Pakistan, yüzde 37’si Hindistan tarafından paylaşılırken kalan kısımlar Afganistan ve Çin toprakları üzerinden geçmektedir. İndus Nehri’nin su kapasitesi oldukça yüksek olup Pakistan’ın tarım ve ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Ülkenin gıda üretiminin yüzde 90’ı İndus Nehri’nden elde edilen su ile gerçekleşmektedir.

Artan Askeri Yatırımlar Gerilimi Yükseltiyor

Uzmanlara göre, Hindistan ve Pakistan arasındaki askeri yatırımlardaki artış gerilimi artırmaktadır. Hindistan, Fransız yapımı Rafale savaş uçaklarını envanterine eklerken Pakistan ise Çin’in J-10 jetlerini kullanmaya başladı. Her iki ülke de hava savunma sistemlerini güçlendirdi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, taraflar arasında arabuluculuk yapmak için Pakistan ziyaretine gitti.

Rusya ve İran’dan Uyarılar

Rusya ve İran, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimi endişeyle takip ettiklerini belirterek taraflar arasındaki diyaloğu sağlamaları yönünde çağrıda bulundu. Pakistan ise günler içerisinde 120 km menzilli karadan karaya füze testi gerçekleştirdi.

Related Posts

Almanya meğer PKK’yı değil Türkleri izliyormuş

Berlin; PKK’yı yasaklamasına rağmen korumaya devam ediyor. PKK’lıların listesini Türkiye’ye sızdırdığı iddiasıyla bir Türk konsolosluk çalışanı ile Türk kökenli bir polisin evleri basıldı. Haklarında soruşturma açıldı.

Aliyev ve Şaraa Bakü’de buluştu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 12 Temmuz’da Bakü’ye gelen Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şaraa ile baş başa bir görüşme yaptı. Görüşmenin içeriğine dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Muharrem İnce’den ‘LGS’ çarpıcı iddiası: Pis kokular geliyor

CHP’li Muharrem İnce, LGS sonuçlarına dair dikkat çeken bir iddiada bulundu… İnce, sınavda 719 öğrencinin birinci olduğunu belirterek“MEB’in derhal açıklama yapmasını bekliyoruz. Bu birinciler hangi illerden ve hangi okullardan?” açıklamasını yaptı.

Filenin Sultanları Çekya’ya 3-1 mağlup oldu

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2025 Milletler Ligi’nin üçüncü haftasındaki ikinci maçında Çekya’ya 3-1 mağlup oldu. Filenin Sultanları bu sonuçla turnuvadaki ikinci yenilgisini aldı. Mücadelede zaman zaman üstünlük kursa da milliler, Çekya karşısında skor avantajını sürdüremedi.

Afrika’da tarihi ateşkes: İsyancılar silah bıraktı

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 3R ve UPC adlı silahlı grupların liderleri, 19 Nisan’da Çad’ın arabuluculuğuyla imzalanan barış anlaşması kapsamında silah bıraktı. Başkent Bangui’de düzenlenen törende, Ali Darassa ve General Sembé Bobo örgütlerinin …

ABD Dışişleri Bakanlığının iç yazışması sızdırıldı: ‘Toplu işten çıkarmalar başlayacak’ iddiası

ABD Başkanı Donald Trump’ın federal hükümeti küçültme politikası doğrultusunda Dışişleri Bakanlığının yakın zamanda toplu işten çıkarma uygulamasına başlayacağı öne sürüldü. ABD basınının ele geçirdiği bir Dışişleri Bakanlığı iç yazışmasında, işten çıkarmalara ilişkin detayların yer aldığı iddia edildi.