Atların evrimsel tarihinden biyolojik yapılarına kadar bazı sebepler, onların ayakta uyumasına olanak tanır.
Şu soru da akıllara geliyor: Yatarak uyurlarsa ne olur?
Kaçmaları gerekebilir.
Atlar, yaban hayatında sürekli tehdit altında oldukları için hızlı bir şekilde kaçabilme yeteneğine sahip olmalı. Yerde yatarken uyumak, bir yırtıcı saldırısı durumunda dezavantaj yaratır çünkü atın hızla ayağa kalkması zaman alır.
Ayakta uyuyarak, atlar olası bir tehlikede hızla kaçabilir. Bu davranış aslında onların yırtıcılardan korunma stratejisinin bir parçası.
Ayakta uyuyabilmelerini sağlayan özel bir biyolojik yapıları var.
“Kalma aparatı” adı verilen özellik, atların bacak kaslarını ve eklemlerini kilitleyerek uzun süre ayakta durmalarını sağlıyor. Bu sayede atlar, kaslarını yormadan ve enerji harcamadan ayakta durabilip uyuyabiliyor.
Çoğu zaman da bu özellikleri sayesinde bir bacaklarını kilitleyip diğer 3 bacağın üzerinde durarak bir tanesinin dinlenmesini sağlıyorlar.
Atların uykusu, insanlardan farklı.
“Nasıl uykularını alıyorlar?” diye de düşünüyoruz ancak bizler derin uykuya geçebilmek için bir yere yatma ihtiyacı duyuyoruz. Atlar, çoğunlukla hafif uykuda ayakta duruyor.
Derin uykuya geçtikleri kısa anlarda ise yere yatıyorlar. Bu süreç genellikle yarım saat ya da bir saatten fazla olmuyor. Bu da onların hızlıca ayağa kalkıp kaçma yeteneklerini koruyor.
Sürü hâlinde yaşamanın avantajlarını da kullanıyorlar.
Sürünün bir arada bulunması, her zaman bir nöbetçi atın ayakta kalarak etrafı gözetlemesini sağlıyor. Nöbetçi at, diğerlerine tehlike anında uyarı verebiliyor. Böylelikle atların güvenliğini artırıyor ve onların rahatça uyumasına yardımcı oluyor.
Atlar uzun süre yerde yatabilir mi?
Atların oldukça büyük olması onların uzun süre yatmasını pek mümkün kılmıyor. Eğer uzun süre yatarlarsa kan akışı kısıtlanıyor ve iç organlarda daha fazla baskı oluşmasına neden oluyor. Hâl böyle olunca da uyurken bile ayağa kalkıyorlar.
Eğer bir gün atların neden ayakta uyuduklarını merak ederseniz, artık bu sorunun cevabını biliyorsunuz: Hayatta kalma içgüdüsü ve doğanın onlara sunduğu eşsiz biyolojik mekanizma sayesinde.
Hayvanlar hakkında daha fazlası: