Bingöl’de Su Yatırımları Hız Kazandı

Bingöl’de, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından son 22 yılda 46 milyar 625 milyon lira yatırımla 163 tesis inşa edildi.

DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın riskine karşı korumak için yürütülen çalışmalar devam ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Türkiye’nin, sahip olduğu su ve sulama tesisleri sayesinde elde ettiği tarımsal ürünlerle kendi kendine yetebilen ülkeler arasında yerini aldığını belirtti.

Böyle bir sürecin başarıyla atlatılmasının altında yatan en önemli etkenin Türkiye’nin sahip olduğu su potansiyeli ve yaptığı yatırımlar olduğuna işaret eden Balta, son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle suyun stratejik öneminin daha da artırdığını ifade etti.

Bununla birlikte suyun stratejik olarak yönetilmesi zorunluluğunun da ortaya çıkmakta olduğunu vurgulayan Balta,”Bu nedenle suya erişimin güvenli, kesintisiz ve arzu edilen miktarda sağlanabilmesi adına depolama tesisleri büyük önem taşımaktadır. Havza özelliklerine göre planlanan su depolama tesisleri, tüm sistemin sigortası olarak su çevriminin en önemli halkasını teşkil etmektedir. Bu tesisler kuraklık ve taşkın dönemlerinde hayati bir görev üstlenmektedir.” ifadelerini kullandı.

Balta, gelişen teknoloji imkanlarını sulama sistemlerine de entegre etme adına çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Yapay zeka destekli sulama otomasyonu uygulamalarıyla tarımsal verimi artırırken su sarfiyatını azalttıklarını belirten Balta, “Asgari su kullanımıyla azami verimi elde etmek için en yeni teknolojileri de kullanmak suretiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Zira, suyun olduğu yerde hayat, bereket ve medeniyet vardır. Bu sebeplerle, Tarım ve Orman Bakanlığı çatısı altında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak, 100 yıllık tecrübe ve bilgi birikimimizle suya verdiğimiz önemden dolayı tabiri caizse parmakla gösterilen bir kurum olmanın gururunu yaşıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bingöl’de 93 bin 240 dekar tarımsal arazi sulamaya açıldı

Balta, son 22 yılda Bingöl’e inşa ettikleri 12 sulama tesisi ile 93 bin 240 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtıklarını belirterek, Bingöllü çiftçilerin emeğinin bereketle buluştuğunu, üretilen tarımsal ürünlerin millete ve memlekete fayda sağladığını kaydetti.

Bingöl’deki toprak yapısının ve iklim şartlarının üretime uygun olduğuna dikkat çeken Balta, şu bilgileri paylaştı:

“Bingöllüler için son 22 yılda, 46 milyar 625 milyon lira yatırım yaparak 163 tesis inşa ettik. Bingöl’de son 22 yılda hizmete aldığımız 6 baraj ve 2 gölet ile 542,92 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştık. Şu anda 1 barajın yapım çalışmaları devam ediyor. Bu barajların tamamlanmasıyla 9 bin 750 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz.”

Balta, vatandaşların can ve mal emniyetini tehdit eden taşkınlarla mücadele etmek için son 22 yılda tamamlanan 135 taşkın koruma tesisiyle kent merkezi, 167 yerleşim yeri ve 118 bin 500 dekar arazinin taşkın kontrolünün sağlandığını aktararak, 2 taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmalarının devam ettiğini, çeşitli sebeplerle oluşabilecek her türlü taşkını kontrol altına alabilmek için projeler ürettiklerini bildirdi.

İlde yürütülen toplulaştırma çalışmalarına da değinen Balta, “Bingöl’de Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında bir proje tamamlanarak, 275 bin 320 dekar alanın tescili yapılmıştır. Bingöl’de 15 yerleşim birimi arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Son 22 yılda 6 hidroelektrik santralinin (HES) işletmeye alınarak yıllık 3,15 milyar kilovatsaat (kWh) enerji üretiminin sağlandığını kaydeden Balta, planlama ve projelendirme safhasında olan 6 HES ile de millete hizmet edeceklerini ifade etti.

Related Posts

Fiyatları çakıldı: Otomobil devi ayakta kalmak için karı silip süpürdü

Japon otomotiv üreticileri, ABD’de devreye alınan yüksek gümrük vergilerine karşı agresif bir fiyat stratejisiyle yanıt verdi. Bloomberg News’in aktardığına göre, Japon markalar kâr marjlarını ciddi şekilde daraltarak fiyat indirimine gitti. Japonya …

Fed’den faiz sinyali, Trump’tan tarife tehdidi: Küresel piyasalar dalgalı seyrediyor

Fed’in tutanaklarında yıl içinde faiz indiriminin uygun olabileceğinin belirtilmesi, piyasalarda risk iştahını artırırken; Trump’ın BRICS ve bazı ülkelere yönelik yeni tarife açıklamalarıyla ticaret gerilimi yine gündeme geldi.

Avrupa’dan ABD ile ticaret anlaşması açıklaması: Tüm senaryolara hazırız

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nin ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle bir ticaret anlaşmasına varmak için yakın bir şekilde çalıştığını, ancak Brüksel’in tüm senaryolara hazırlandığını söyledi.

Borsa güne nasıl başladı? (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,08 değer kaybederek 9.998,20 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 10,29 puan ve yüzde 0,10 artışla 10.008,49 puana çıktı. Bankacılık …

Japonya’da kurumsal iflaslar 2025’in ilk yarısında 12 yılın ardından rekor kırdı

Japonya’da kurumsal iflaslar 2025’in ilk yarısında 12 yılın ardından rekor kırdı

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi imzalandı

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan kadrolu işçileri ilgilendiren toplu iş sözleşmesi, Büyükşehir Belediyesi, Yerel-Sen ve DİSK’e bağlı Genel-İş arasında imzalandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Sözleşmeyle birlikte bir …