Bodrum’daki yel değirmenlerinin içler acısı hali

Bardakçı Koyu ile Gümbet arasında, 18’inci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen 8 yel değirmeni, uzun süredir kaderine terk edilmiş durumda.

Değirmenlerin taş duvarları, sprey boyalarla yapılan karalamalar ve yazılarla tahrip edildiği görüldü. Bakımsızlıktan dolayı harap hale gelen değirmenlerin son dönemde Ege Denizi Santoroni Adası yakınlarında yoğunlaşan deprem fırtınası nedeniyle daha da zarar görebileceği endişe yaratıyor.

Herhangi bir güvenlik önlemi bulunmayan bölgede yerli ve yabancı turistler, yıkılma tehlikesi taşıyan değirmenlerin içine girerek fotoğraf çekiyor kimileriyse içki şişeleri ve çöplerini bırakarak kirliliğe neden oluyor.

“DEPREMLER BU TÜR YAPILARI DAHA ÇOK TEHDİT EDER HALE GELİYOR”

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Türk Oğuz, zamanla endüstrinin gelişmesiyle yel değirmenlerinin terk edilmeye başladığını anlattı.

“Terk edildikten sonra kendi içinde yavaş yavaş yıkıma uğruyor. İçinde yaşam olmayan yapı zaman içerisinde, gerekli düzenli bakımları yapılmadığı zaman ilk başta çatısı göçmeye başlıyor, çatısı göçünce beden duvarları ortaya çıkıyor.” diye konuşan Oğuz, Bodrum’un 1’inci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatıp “Depremler bu tür yapıları daha çok tehdit eder hale geliyor. Bu tahribat gittikçe hızlanıyor.” dedi.

‘BÜTÜN ALANIN ÇEVRELENİP, KORUMA ALTINA ALINMASI GEREKİYOR’

Gamze Türk Oğuz, “Bunu geçmiş dönem Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras başkan bu çalışmayı başlatmıştı. Yel değirmenleri sahiplerini bir araya getirmişti. Bütüncül projeyi başlatmak üzere toplantı gerçekleştirmişti. Burada koruma amaçlı bir imar planı çalışması söz konusu ve bu plan çalışması şu an yürüyor.” diye konuştu.

Plan çalışmasının bitmeden burada herhangi bir koruma amaçlı bir proje yapılamayacağının altını çizen Oğuz, “Bu planın hızlandırılması gerekiyor ki bir sonraki aşamaya geçilsin. Bodrum’un en önemli kültür varlıklarından birini tüm kentin siluetini etkileyen bir yapıdan bahsediyoruz. Bir an önce ayağa kaldırılması gerekiyor. KTA alanı sınırları gerçekten bir koruma altına alınmalı. Burada tehlike arz eden cam kırıkları var. Hem insanların kendi can güvenlikleri için hem de yapılar için tehlike. Çünkü yapılar da insanların tahribatına maruz kalıyor. Her iki durum içinde bütün alanın çevrelenip koruma altına alınması gerekiyor” dedi.

Related Posts

Özgür Özel Dem Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile bir araya geldi

CHP Genel Merkezi’ni ziyaret eden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyet, Özgür Özel ile bir araya geldi.

Rus ordusu ilerleyişini sürdürüyor: Ukrayna’da 2 yerleşim birimi daha Rusya kontrolüne geçti

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Harkiv ve Donetsk bölgelerinde iki yerleşim birimini ele geçirdiklerini bildirdi.

CHP Bulut’tan Timur Soyakn’ın gözaltına alınmasına tepki: Muhalif hiçbir sese, gerçeklere tahammülleri kalmadı

CHP Bulut’tan Timur Soyakn’ın gözaltına alınmasına tepki: Muhalif hiçbir sese, gerçeklere tahammülleri kalmadı

Dev restoran zinciri battı! Ülkedeki tüm şubelerini kapattı

İngiltere’nin ünlü restoran zinciri Ping Pong, 20 yıllık geçmişinin ardından mali zorluklara dayanamayarak tüm şubelerini kapattı.

İsraill ihlalleri yine aştı: Lübnan’da bir eve saldırı düzenledi

İsrail’e ait İHA, Lübnan’ın Şebaa beldesinde bir eve saldırı düzenledi. 1 kişi ağır yaralanırken, ateşkese rağmen İsrail’in ihlalleri 3 bini aştı.

4.500 yıllık tartışmada son nokta: İlk kez ortaya çıktı! Ünlü uzmandan ‘Piramitleri kim yaptı?’ sorusuna yanıt

Mısır piramitlerini kim inşa etti? Bu soru binlerce yıldır soruluyor ve çok çeşitli spekülasyonlara konu oluyor. Ancak arkeologların Büyük Piramit’in içinde yaptığı keşif, tartışmalara son noktayı koyacak gibi.