Çözünebilir balıkçı ağı projesi TEKNOFEST şampiyonu oldu

TEKNOFEST KKTC: Çevre ve Enerji Teknolojileri Kategorisinde Yenilikçi Balıkçı Ağı Projesi Birinci Oldu

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST KKTC, eski Ercan Havalimanı’nda düzenleniyor. Festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 132 paydaş kurumun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

TEKNOFEST KKTC’de toplamda 13 farklı alt kategoride 6 teknoloji yarışması düzenlendi. Bu yarışmalara Türkiye dahil 22 ülkeden 47 binden fazla yarışmacı başvurdu. Toplam 1083 yarışmacının oluşturduğu 268 finalist takım arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı.

Araştırma Proje Yarışması’nın “Çevre ve Enerji Teknolojileri” kategorisinde birinci olan “PAGİT Spektrum: DEEPNETS” takımı, çözünebilir balıkçı ağı projesiyle dikkat çekti. Türkiye’den Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu takım, danışmanları Mehmet Nuri Öğüt yönetiminde başarılı bir performans sergiledi.

Mikroplastik ve Atık Sorununa Yenilikçi Çözüm

Projenin geliştiricisi Hakan Çevik, denizlerdeki atıklar arasında balıkçı ağlarının büyük bir sorun teşkil ettiğini vurgulayarak, deniz ve okyanus ekosistemlerinin bu atıklar nedeniyle tehlikede olduğunu belirtti. Takımın multidisipliner yaklaşımla oluşturduğu biyobozunur malzemeden tasarlanan balıkçı ağı, su altında 6 ay içerisinde eriyerek doğal bir döngü oluşturuyor.

Bu yenilikçi çözüm sayesinde suların, denizlerin ve okyanusların mikroplastiklerden ve endüstriyel balıkçı ağlarından arındırılması hedefleniyor. Çevik, projenin ekibine duyduğu gururu dile getirirken, rektörleri Prof. Dr. Rana Kibar’ın desteğine teşekkür etti.

Related Posts

Hindistan Pakistan savaşını 6 yıl önce satır satır yazmışlar: ‘Nükleer kış Türkiye’yi doğrudan etkiler’

Güney Asya’da gerilim, küresel bir felaketin kıyısına dayandı. Hindistan ile Pakistan arasında haftalardır tırmanan çatışmalar, sınır ötesi füze saldırılarıyla sıcak savaşa dönüştü. Dünya nefesini tutarken, en büyük korku ise nükleer silahların devreye girmesi. İki ülkenin toplamda 300’e yakın nükleer başlığa sahip olduğu bilinirken, olası bir nükleer saldırı sadece bölgeyi değil, iklimi, tarımı ve güvenliğiyle Türkiye dahil tüm dünyayı etkileyebilir.

İstanbul’un göbeğinde silahlı saldırı: Otomobile kurşun yağdırdılar

İstanbul’da park yerinden çıkan otomobile düzenlenen silahlı saldırı sonucu 1 kişi yaralandı.

Putin ile Netanyahu ‘Dünya Savaşı’nı görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Putin ve Netanyahu’nun görüşmede, İkinci Dünya Savaşı ile ilgili “tarihi tahrif” girişimlerine karşı koyma konusundaki kararlılıklarını dile getirdikleri belirtildi.

İzmir Havalimanı’nda yolcunun valizinde ele geçirildi

İzmir’de polisin 2 ilçede düzenlediği operasyonlarda, havalimanında kontrol edilen 1 valizde diş macunu tüplerine gizlenmiş, 5 ayrı döneme ait olduğu değerlendirilen toplam 130 sikke, 32 obje ve 2 altın yüzük ele geçirildi. Gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 5 şüpheliden 1’i tutuklandı.

Nükleer savaştan korkulurken Hindistan Pakistan’ın suyunu kesti

İki nükleer güç Hindistan ve Pakistan arasında gerilim sürüyor. Hindistan, Pakistan’ın can damarı Indus Nehri’ni besleyen Baglihar barajından su akışını durdurarak misillemede bulundu.

Gazze Hükümeti: Hastaneler 48 saat içinde tamamen hizmet dışı kalabilir

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi ‘Acil Uyarı’ başlığıyla yayınladığı açıklamada, ablukanın sürmesi nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin 48 saat içerisinde çöküşün eşiğine geleceğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir