Cüzdan duası nedir, nasıl okunur? Araf Suresi 10. Ayet – Sad suresi 54. ayet (bereket duası) nasıl okunur? Ramazan’ın son cuması okunacak dua ve kılınacak namaz! (Türkçe – Arapça)

6

Araf Suresi 10. Ayet Türkçe okunuşu ve anlamı Ramazan’ın son cuması vesilesiyle merak ediliyor. Cüzdan duası okunuşu bereket getirmesi için Müslümanlar tarafından araştırılıyor. 11 ayın sultanı Ramazan ayı 29 Mart Cumartesi günü tutulacak oruçla son bulacak. Ramazan’ın son cuma günü, ibadetlerini titizlikle yerine getirenlerin hangi duaları okuyacağına yoğunlaştığı en önemli anlardan biri olarak öne çıkıyor. Ramazan’ın son cuma günü için özel olarak tavsiye edilen ve halk arasında yaygınlaşan bir dua, genellikle “Cüzdan Duası” olarak bilinir. Ramazan’ın son cuması için “Cüzdan Duası” gibi geleneksel uygulamalar tercih edilebilir, ancak asıl önemli olan, bu mübarek günün ruhuna uygun şekilde samimi bir kalp ile dua etmek ve ibadet etmektir. Peki, Cüzdan duası nedir, nasıl okunur? İşte Ramazan’ın son Cuma günü okunacak dua ve kılınacak namaz!

RAMAZANIN SON CUMASI OKUNACAK DUA NEDİR?

Ramazan’ın son cuma günü için özel olarak tavsiye edilen ve halk arasında yaygınlaşan bir dua, genellikle “Cüzdan Duası” olarak bilinir. Bu dua, Araf Suresi’nin 10. ayeti ve bazı kaynaklarda buna ek olarak Sad Suresi’nin 54. ayetinin okunmasıyla yapılır. Ancak bu uygulamanın dini bir zorunluluk olmadığını ve resmi bir kaynağa dayanmadığını belirtmek önemlidir; daha çok halk arasında bolluk ve bereket getirmesi umuduyla yapılan bir gelenektir. Bu uygulamanın amacı, maddi sıkıntı çekmemek ve rızkın artması için bir niyettir.

CÜZDAN DUASI NEDİR, NASIL OKUNUR?

Ramazan ayının son cuma günü selâ ile ezan arasında Araf Sûresi’nin 10. âyeti ile Sâd Sûresi’nin 54. âyetinin birlikte yazılıp, cüzdan içine konulursa hiç çıkartmamak kaydıyla para sıkıntısı çekilmeyeceği iddia ediliyor. Ancak böyle bir duânın (cüzdan duası) resmi bir kaynağı bulunmuyor.

A’râf süresi 10 ncu Ayet-i Kerim Yazılacak ve okunacak Âyet-i Kerim: “Ve lekad mekkennâkum fîl ardı ve cealnâ lekum fîhâ maâyiş (maâyişe), kalîlen mâ teşkurûn(teşkurûne).” Meali:Doğrusu biz sizi yeryüzüne yerleştirdik ve orada size geçim vasıtaları verdik. Ne kadar da az şükrediyorsunuz! Uygulamanın aslı Araf suresinin 10.ayetidir ancak bazı yerlerde Sad suresinin 54.ayetinin de eklenmesinin faydalı olduğu söylenmiştir.

Ramazan’ın son cuması için özel bir dua ya da ibadet şekli Kur’an-ı Kerim’de veya sahih hadislerde belirtilmemiştir. Bu nedenle isteyenler genel olarak Cuma gününün faziletine uygun şekilde salavat getirebilir, Kur’an okuyabilir veya kişisel dualarıyla Allah’a yalvarabilir. Örneğin:

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala âli seyyidina Muhammed” (Peygamberimize salavat).

“Rabbena âtina fid-dünya haseneten ve fil-âhireti haseneten ve kınâ azâben-nâr” (Rabbimiz, bize dünyada iyilik, ahirette iyilik ver ve bizi ateş azabından koru).

ARAF SURESİ 10. AYET OKUNUŞU

Ve lekad mekkennâkum fîl ardı ve cealnâ lekum fîhâ maâyiş (maâyişe), kalîlen mâ teşkurûn(teşkurûne).

ARAF SURESİ 10. AYET ANLAMI

Doğrusu sizi yeryüzüne yerleştirdik ve orada size geçim vasıtaları verdik. Ne kadar da az şükrediyorsunuz!

SAD SURESİ 54. AYET OKUNUŞU

Sad sûresi Mekke’de nâzil olmuştur. 88 âyettir. İsmini 1. âyetteki (Sād) harfinden alır. Hem Mushaf tertîbine göre hem de iniş sırasına göre 38. sûredir.

İnne hâzâ lerizkunâ mâ lehu min nefâd(in)

SAD SURESİ 54. AYET ANLAMI

Kuşkusuz bu, bitmek tükenmek bilmeyen nimetimizdir.

RAMAZAN’IN SON CUMASI KILINACAK NAMAZ

Bu namaz, dört rekât olarak kılınır. Her rekâtında,10 ayetel kürsi, 15 inna ateyna, 3 kafirun, 3 ihlas okunur. (Kazaya bıraktığım ve kazasını geciktirdiğim namazların, günahlarının affolması için, kefaret namazı kılmaya) diye niyet edilir.

Cuma namazından sonra, ikindi namazına kadar kılınır. İkindinin sünneti gibi kılınır. Ondan tek farkı, her rekâtın kıyamında Fatiha’dan sonra 10 ayetel kürsi,15 inna ateyna, 3 kafirun, 3 ihlas suresi okunur. Diğerleri aynıdır.Tesbihleri: 70 ‘estağfirllah elazimi ve etub ileyh’ 70 tanede ‘allahümme salli ala muhammed’

CUMA DUASI TÜRKÇE OKUNUŞU

Allahümme Ya Ganiyyü,Ya Hamidü,Ya Mübdiü,Ya Mu’idü,Ya Rahimü,Ya Vedüd.Eğnini bi Halalike an Haramike ve bi Fadlike ammen sivake.

Cuma Duası Anlamı (Diyanet Meali)

Ey Gani,hamid,Mübdi,Mu’id,Rahman ve Vedud olan Allah’ım!Beni halal ettiklerinel iktifa ettir.Haramlara düşürme,Fadlınla ihsan ederek beni Senden başkasına muhtaç etme.

CUMA SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU

Yesebbihu lillahi ma fiyssemavati ve ma fiyl’ardıl elmelikilkuddusil-‘aziyzilhakiymi.1. Yesebbihu lillahi ma fiyssemavati ve ma fiyl’ardıl elmelikilkuddusil-‘aziyzilhakiymi. Huvelleziy be’ase fiyl’ummiyyiyne resulen minhum yetlu ‘aleyhim ayatihi ve yuzekkiyhim ve yu’allimuhumulkitabe velhıkmete ve inkanu min kablu lefiy dalalin mubiynin. Ve ahariyne minhum lemma yelhaku bihim ve huvel’aziyzulhakiymu. Zalike fadlullahi yu’tiyhi men yeşa’u vallahu zulfadlil’azıymi. Meselulleziyne hummiluttevrate summe lem yahmiluha kemeselilhımari yahmilu esfaren bi’se meselulkavmilleziyne kezzebu biayatillahi vallahu la yehdiylkavmezzalimiyne. Kul ya eyyuhelleziyne hadu in ze’amtum ennekum evliyau lillahi min duninnasi fetemennevulmevte in kuntum sadikıyne. Ve la yetemennevnehu ebeden bima kaddemet eydiyhim vallahu ‘aliymun bizzalimiyne. Kul innelmevtelleziy tefirrune minhu feinnehu mulakıykum summe tureddune ila ‘alimilğaybi veşşehadeti feyunebiiukum bima kuntum ta’melune. Ya eyyuhelleziyne amenu iza nudiye lissalati min yevmilcumu’ati fes’av ila zikrillahi ve zerulbey’a zalikum hayrun lekum in kuntum ta’lemune. Feiza kudıyetissalatu fenteşiru fiyl’ardı vebteğu min fadlillahi vezkurullahe kesiyren le’allekum tuflihune. Ve iza reev ticareten ev lehveninfaddu ileyha ve terekuke kaimen kul ma ‘ındallahi hayrun millehvi ve minetticareti vallahu hayrurrazikıyne.

CUMA SURESİ TÜRKÇE MEALİ

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıylaGöklerdeki ve yerdeki her şey, mülkün sahibi, mukaddes, mutlak güç sahibi, hüküm ve hikmet sahibi olan Allah’ı tespih eder. O, ümmîlere, içlerinden, kendilerine âyetlerini okuyan, onları temizleyen, onlara kitabı ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderendir. Halbuki onlar, bundan önce apaçık bir sapıklık içinde idiler. (Allah o peygamberi) onlardan henüz kendilerine katılmayan başkalarına da göndermiştir. O mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. İşte bu, Allah’ın lütfudur. Onu dilediğine verir. Allah büyük lütuf sahibidir. Tevrat’la yükümlü tutulup da onunla amel etmeyenlerin durumu, ciltlerle kitap taşıyan eşeğin durumu gibidir. Allah’ın âyetlerini inkar eden topluluğun hali ne kötüdür! Allah, zalimler topluluğunu hidayete erdirmez. De ki: “Ey Yahudi akidesini benimseyenler! Bütün insanlar değil de, yalnız kendinizin Allah’ın dostları olduğunu iddia ediyorsanız, (bunda da) samimi iseniz haydi ölümü isteyin!” Ama onlar, daha evvel yaptıklarından dolayı asla ölümü istemezler. Allah zalimleri hakkıyla bilir. De ki: “Sizin kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm var ya, o mutlaka size ulaşacaktır. Sonra gaybı da, görünen âlemi de bilen Allah’a döndürüleceksiniz de, o size yapmakta olduklarınızı haber verecektir.

Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.(Durum böyle iken) onlar bir ticaret veya bir oyun eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona koştular ve seni ayakta bıraktılar. De ki: “Allah’ın yanında bulunan, eğlence ve ticaretten daha hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.

Mehmet Şimşek