İBB merkezli operasyona karşı yayılan protestoları siyaset bilimciler değerlendirdi: Anlık bir öfke değildi

İstanbul’da Yaşanan Operasyon Sonrası Türkiye Genelinde Yükselen Protestolar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) 19 Mart’ta yapılan operasyonla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, ilçe başkanlarının ve İBB yöneticilerinin tutuklanmasıyla başlayan protestolar, Türkiye’nin dört bir yanından yükselen “hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla geniş kitleleri sokağa döktü. Yurttaşlar, hissettiği krizi her alanda hissederek bir araya gelerek tepkilerini gösteriyor.

Prof. Cangül Örnek: Toplumun Siyasete Müdahalesi İktidarı Aflattı

Toplumdaki politizasyonun devam edeceğini öngören Prof. Örnek, “Halk siyasete el koydu ve iktidarla sokakta karşı karşıya geldi. İyimser olmak için bir başka neden de toplumun bir yenilgi psikolojisi içinde olmaması ve eylemlerin iktidarı afalattığını fark etmiş olması” şeklinde konuştu. Prof. Örnek, 19 Mart’ta başlayan halk hareketinin, seçime indirgenmiş siyaset anlayışını devre dışı bıraktığını ve siyasette yeni bir kırılma olmadıkça benzer radikal eylemlerin devamının zor olduğunu belirtti.

Örnek, “Sürdürülebilmesinin koşulu çok net bir siyasal hedef belirlemek ve eylemleri buna yönlendirmek olabilir. Artık Türkiye’de halkın tepkisini dikkate almayan bir siyasi hamle geliştirmek güç” ifadelerini kullandı.

Prof. Emre Erdoğan: Gençlik Hareketi Yapısal Problemlere Karşı Bir Tepki

Prof. Erdoğan, yaşanan olayları “gençlik hareketi” olarak tanımlayarak, ekonomik ve sosyal sorunlardan kaynaklanan haklı bir tepki olduğunu dile getirdi. Kurumsal yapılarla bağ kurulmadığı takdirde devam edilemeyeceğini belirten Erdoğan, gençlerin mevcut kurumsal siyasete güveninin düşük olduğunu vurguladı.

Erdoğan, “Sokak siyasetinin sönümlenmesi halinde iktidar istediği adımları atabilir ancak gençlerle bağ kurarak yeni bir siyasal açılım yaratabilir” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Fatih Yaşlı: Sokak Artık Siyaset Sahnesinde

Doç. Dr. Fatih Yaşlı ise gençlerin iktidarın planlarını engellediğini belirterek, Türkiye’nin son bir ayını “Yıllardır siyasi denklemin dışında tutulan sokak, yeniden denkleme dahil oldu” diyerek özetledi. Sokak siyasetinin devam etmesi durumunda iktidarın erken seçime mecbur kalabileceğini ifade eden Yaşlı, iktidarın karşısında tamamlayıcı bir söylem ve eylemler bütünüyle çıkılması gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

AKP’de İmralı rahatsızlığı: ‘Seçmene anlatamayız’ çekincesi

İmralı süreci kapsamında Meclis’te komisyon kurulması aşamasına geçilmesi, parti içinde huzursuzluğa yol açtı. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre milliyetçi kökenli bazı AKP kurmayları, “Seçim sürecine girilirken böyle bir başlığın açılması milliyetçi seçmeni ürkütür. 2015’teki çözüm süreci travması hâlâ akıllarda” değerlendirmesini yapıyor.

İzmir Mahkemesi’nden Kanser Hastasına Müjdeli Haber

İzmir 1. İş Mahkemesi, SGK’nın karşılamadığı ilacın bedelini hastaya karşılaması kararı verdi.

Mehmet Murat Çalık için imza kampanyası

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın serbest bırakılması için memleketi Maçka’da imza kampanyası başlatıldı. Eski CHP Maçka İlçe Başkanı Nihan Göktürk, Çalık’ın tutukluluk haline tepki göstererek “Cezaevleri yüksek stresli, izole ve tıbbi imkanların kısıtlı olduğu bir ortamdır” dedi.

Kahramanmaraş’ta 10 Yaşındaki Çocuk Akrabasını Vurdu

10 yaşındaki M.U.P.’nin oynadığı pompalı tüfekle akrabası E.Ç. hayatını kaybetti. Soruşturma başlatıldı.

Yeşilsırt Barajı’nda balık ölümleri

Tekirdağ’daki Yeşilsırt Barajı’nı kuraklık vurdu. Barajda suyun büyük bölümünde çekilme meydana geldi ve yüzlerce balık öldü.

Cumartesi Anneleri’nin çınarı Emine Ocak öldü

Türkiye’nin vicdanına kazınan Cumartesi Anneleri’nin en güçlü seslerinden, yılların direnişine sembol olan Emine Ocak, 89 yaşında hayatını kaybetti. Oğlu Hasan Ocak’ı 1995 yılında kaybetmesinin ardından Galatasaray Meydanı’nda adalet mücadelesine başlayan Ocak, bir ay önce geçirdiği kalp krizi nedeniyle yoğun bakımda tedavi altındaydı.