MÜSİAD’ın konut raporunda kritik yatırım uyarısı

MÜSİAD Raporunda Türkiye’nin Konut İhtiyacına İlişkin Kritik Uyarı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından hazırlanan “İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Raporu”na göre, Türkiye’nin konut ihtiyacı önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Raporda her yıl 800 bin ile 1 milyon arasında yeni konut üretimi gerektiği vurgulanıyor. MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Cemil Yüksekdağ, 2025 yılında 1.5 milyon konut satışı beklediklerini belirtirken, ülke genelindeki konut ihtiyacının artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Raporda, son yıllarda inşaat maliyetlerindeki artış, azalan arsa stokları ve sektördeki daralma sebebiyle konut üretiminde azalma yaşandığı belirtiliyor. Son 5 yılda yeni konut üretiminde alınan inşaat ruhsatı sayılarının 400-500 bin adede kadar gerilediği de raporun önemli tespitleri arasında yer alıyor.

Türkiye’nin Ev Sahipliği Oranı Diğer Ülkelerin Gerisinde

Raporda, Türkiye’deki ev sahipliği oranının Çin, Rusya ve Avrupa ülkelerine kıyasla geride olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği’nde konut sahipliği oranının yüzde 69,1 olduğu bir ortamda Türkiye’de bu oranın yüzde 56,2 olarak ölçüldüğü raporda yer alıyor.

İstanbul’dan Tersine Göç Devlet Politikası Olmalı

Türkiye’deki konut ihtiyacını artıran faktörler incelendiğinde nüfus artışı, kentleşme, göç hareketleri ve ekonomik sorunlar ön plana çıkıyor. Depremlerin etkilediği Kahramanmaraş gibi bölgelerdeki kitlesel göçlerin ve ani konut taleplerinin sorunu büyüttüğü raporda mevcut konut stokunun yaşlanmasının da etkili olduğu dile getiriliyor.

Raporda, İstanbul’da konut stokunun yetersizliğinin konuta erişimi ve uygun kira koşullarını zorlaştırdığına vurgu yapılıyor. Bu durumun özellikle büyük metropollerde yaşayanların kiraya ulaşımını güçleştirdiği ön plana çıkarken, deprem riski altında olan ve birçok göçmeni barındıran İstanbul’un çekiciliğini yitirerek Anadolu’nun cazibe merkezi haline gelmesinin devlet politikasının bir gerekliliği olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Fiyatları çakıldı: Otomobil devi ayakta kalmak için karı silip süpürdü

Japon otomotiv üreticileri, ABD’de devreye alınan yüksek gümrük vergilerine karşı agresif bir fiyat stratejisiyle yanıt verdi. Bloomberg News’in aktardığına göre, Japon markalar kâr marjlarını ciddi şekilde daraltarak fiyat indirimine gitti. Japonya …

Fed’den faiz sinyali, Trump’tan tarife tehdidi: Küresel piyasalar dalgalı seyrediyor

Fed’in tutanaklarında yıl içinde faiz indiriminin uygun olabileceğinin belirtilmesi, piyasalarda risk iştahını artırırken; Trump’ın BRICS ve bazı ülkelere yönelik yeni tarife açıklamalarıyla ticaret gerilimi yine gündeme geldi.

Avrupa’dan ABD ile ticaret anlaşması açıklaması: Tüm senaryolara hazırız

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nin ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle bir ticaret anlaşmasına varmak için yakın bir şekilde çalıştığını, ancak Brüksel’in tüm senaryolara hazırlandığını söyledi.

Borsa güne nasıl başladı? (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,08 değer kaybederek 9.998,20 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 10,29 puan ve yüzde 0,10 artışla 10.008,49 puana çıktı. Bankacılık …

Japonya’da kurumsal iflaslar 2025’in ilk yarısında 12 yılın ardından rekor kırdı

Japonya’da kurumsal iflaslar 2025’in ilk yarısında 12 yılın ardından rekor kırdı

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi imzalandı

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan kadrolu işçileri ilgilendiren toplu iş sözleşmesi, Büyükşehir Belediyesi, Yerel-Sen ve DİSK’e bağlı Genel-İş arasında imzalandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Sözleşmeyle birlikte bir …