Şempanzeler ormanda ‘ilk yardım merkezi’ kurdu

Şempanzelerin Yaralıları Tedavi Etme Yetenekleri Şaşırtıcı Bulguyla Açığa Çıktı

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, Uganda’da yer alan Budongo Ormanı’nda gerçekleştirdikleri saha çalışmasında şaşırtıcı bir keşif yaptılar. Şempanzelerin, yaralanan bireylere doğal malzemeler kullanarak tedavi uyguladıkları anlar kameralara yansıdı.

Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmalarda bazı şempanzelerin kendilerini iyileştirmek için belirli bitkileri tercih ettiği gözlemlenmişti. Ancak yeni bulgular, şempanzelerin bu davranışları daha bilinçli ve sistemli bir şekilde gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor: Artık şempanzelerin sadece kendi iyileşmeleriyle kalmayıp, diğerlerini de tedavi ettikleri biliniyor.

‘UZAK’ ŞEMPANZELERİN EMANETİNE BAKMAK

En dikkat çekici keşifler arasında şempanzelerin yalnızca aile bireylerine değil, akraba olmayan bireylere de yardım etmeleri bulunuyor. Bilim insanları, bu davranışları empati ve sosyal bilinçle ilişkilendiriyor. Hatta bazı şempanzelerin, yaralanmış bir bireyin açık yarasına çiğnedikleri yaprakları uyguladıkları net bir şekilde belgelenmiş durumda.

Elodie Freymann liderliğindeki Oxford Üniversitesi araştırma ekibi, “Şempanzelerin hastalandıklarında veya yaralandıklarında başvurdukları belirli davranışlar mevcut. Bu davranışlar, hijyen ve yara bakımı için doğal malzemeler kullanmayı içeriyor” şeklinde açıklamada bulundu.

DOĞAL ANTİBİYOTİKLERİN EFSUNU

Araştırmacılar, şempanzelerin tercih ettiği bitkilerin laboratuvar testlerinde antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu keşfettiler. Bu da şempanzelerin sadece doğal içgüdülerle değil, bilinçli bir şekilde iyileşme için bitkiler seçtiklerini gösteriyor.

Genç bir şempanzenin, annesinin vücudundaki bir yaraya yaprakları çiğneyip sürdüğü net bir şekilde görüntülendi. Hatta bir başka şempanze, temizlik amacıyla yaprak kullanarak tuvalet ihtiyacını giderirken gözlendi.

İNSANLARA DAHA BENZEDİĞİMİZ BİR GERÇEK Mİ?

Şempanzelerin, insanlarla yaklaşık yüzde 98 oranında benzer DNA’ya sahip olması, fiziksel değil, davranışsal olarak da giderek daha çok insanlara benzemeleri fikrini güçlendiriyor.

Uzmanlara göre, şempanzelerin hayatta kalma yetenekleri, doğa ve orman hakkında insanlardan daha fazla bilgi sahibi olmalarıyla ilişkilendiriliyor. Araştırmacılar, “Bir insanı ormanın ortasına bırakırsanız çoğu hayatta kalamaz ama şempanzeler kendi doğal yaşam alanlarında uzman gibi davranır” diyerek, bu zekanın orman ekosistemi hakkında hala çözülememiş sırları açığa çıkarabileceğini savunuyorlar.

Araştırmanın detayları, Frontiers in Ecology and Evolution adlı bilimsel dergide yayımlandı. Bulgular, şempanzelerle sınırlı kalmayıp orangutanlar, goriller ve diğer bazı primat türlerinde benzer tedavi davranışlarının görüldüğünü ortaya koymaktadır.

Related Posts

AB uzlaştı: Rusya’ya 17. yaptırım paketi

AB üyesi ülkeler, birliğin Rusya’ya yönelik 17. yaptırım paketi üzerinde uzlaştı. Yaptırım paketinde, yaptırımların üçüncü ülkeler üzerinden delinmesiyle bağlantılı 30 şirket ve Rusya’nın savunma sanayisiyle bağlantılı 75 kişi ve kuruluş da hedef alındı.

Her şey bu tokalaşmayla başladı; 1 Ekim’den 12 Mayıs’a neler yaşandı: İşte yeni çözüm sürecinin kritik aşamaları

Her şey bu tokalaşmayla başladı; 1 Ekim’den 12 Mayıs’a neler yaşandı: İşte yeni çözüm sürecinin kritik aşamaları

Çiçekçilerde anneler günü hareketliliği

Anneler Günü dolayısıyla İstanbul’daki birçok çiçekçide sabahın erken saatlerinden itibaren yoğunluk oluştu.

İmamoğlu’ndan anneler günü paylaşımı: Özledim anne

İmamoğlu’ndan anneler günü paylaşımı: Özledim anne

Papa 14. Leo’dan beklenmedik çıkış

Katoliklerin yeni papası olarak 8 Mayıs’ta seçilen Papa 14. Leo, Kardinaller Meclisi’nin toplantısına katılarak kardinallerine hitap etti. Papa 14. Leo, selefi Papa Franciscus’un devam ettirilmesi gereken “değerli bir miras” bıraktığını söyledi …

Camide ‘Baby shower’

Caminin içini allı pullu süsleyip bebek partisi düzenleyen organizasyon şirketi, sosyal medyadan paylaşınca ortalık karıştı. Tepkiler üzerine müftülük soruşturma başlattı.