Takipteki borç rekor kırdı; 2 milyondan fazla kişi şirket takibinde

Bireysel Kredi ve Kart Borçları Takibe Düşüyor

Son verilere göre, Merkez Bankası ve BDDK tarafından yapılan açıklamalara göre bireysel kredi ve kart borçları hızla takibe düşmeye devam ediyor. 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla 2 milyon 76 bin kişinin toplam borcu varlık yönetim şirketlerince takip ediliyor ve bu tutar 79 milyar TL’yi aşmış durumda.

Artan faiz oranları ve azalan alım gücü, bireysel borç krizini daha da derinleştirirken, borçlarını ödeyemeyen vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Bireysel kredi ve kredi kartı borçları da hızla takip altına alınıyor. Bankaların tahsili gecikmiş alacakları rekor seviyelere ulaşmış durumda ve bu borçların önemli bir kısmı düşük fiyatlarla varlık yönetim şirketlerine devrediliyor.

Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’na göre, varlık yönetim şirketlerindeki bireysel alacaklar 2024 yılı başında 47 milyar TL iken, 2025’in ilk çeyreği itibarıyla 79 milyar TL’ye yükseldi. Söz konusu bu alacaklar nedeniyle 2 milyon 76 bin kişinin borcu takip ediliyor.

BirGün’e göre, BDDK verilerine göre borçlardaki artış da dikkat çekici düzeyde. Takipteki alacak tutarı son bir yılda %93’lük bir artışla 407 milyar 376 milyon TL’ye yükseldi. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı borçlarından kaynaklanan takipteki alacaklarda ise %166,7’lik bir artış gözlemlendi ve toplam borç tutarı 172 milyar 96 milyon TL’ye çıktı.

Bankaların Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı bildirimler, takipteki bireysel alacakların büyük oranda varlık yönetim şirketlerine satıldığını gösterdi. Bazı örnekler şöyle:

  • Yapı Kredi, 1,77 milyar TL’lik tahsili gecikmiş alacağını 429,5 milyon TL’ye devretti.
  • DenizBank, 525 milyon TL’lik üç kredi portföyünü farklı şirketlere sattı.
  • Garanti BBVA, 2,9 milyar TL’lik borcunu üç şirkete 603 milyon TL karşılığında devretti.
  • Akbank ise toplam 1,5 milyar TL’lik alacağını varlık yönetim şirketlerine sattı.

Related Posts

TÜİK en kolay iş bulunan ve en çok kazandıran meslekleri açıkladı

TÜİK verilerine göre 2024’te en yüksek istihdam oranı tıp, özel eğitim ve mühendislik alanlarında görüldü. Pilotaj bölümü mezunları ise en yüksek maaşı alırken, sağlık mezunları en kısa sürede iş bulabilen meslek kolu oldu.

Bu ülkenin yarısı kiracı: İşte tüm maaşını kiraya yatıranlar

Yaz mevsimiyle birlikte tayini çıkanlar, kontrat süreleri dolanlar ve evlerini değiştirmek isteyenler harekete geçti, binlerce hanede taşınma telaşı başladı.

Emeklilere Temmuz Zammı Mükafatı

SGK, emeklilerin Temmuz zammını 25 Temmuz’da hesaplarına yatıracak.

Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı

Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinin gücünü koruduğuna işaret etmesine karşın, ABD ile diğer ülkeler arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesiyle karışık bir seyir izleniyor.

Gıda sektöründe konkordato krizi: Furyaya bir Türk devi daha katıldı

Türkiye’nin köklü et ve gıda firmalarından Seret Et, 38 yıl sonra konkordato başvurusunda bulundu. Mahkeme başvuruyu kabul ederek 1 yıllık süre tanırken, Yusuf Et, Gülhanlar Güven Gıda ve Çiloğlu Gıda ile devam eden konkordato zinciri sektördeki krizi derinleştiriyor.

Altın fiyatları zirvede: Gözler ABD enflasyon verisinde! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 14 Temmuz 2025 Pazartesi altın fiyatları…

14 Temmuz 2025 Pazartesi altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 14 Temmuz 2025 Pazartesi altın fiyatları…