Trump dünyayı krize soktu! Almanya’dan resesyon açıklaması

Donald Trump’ın Açıkladığı Tarifeler Küresel Ekonomiyi Tehlikeye Sokuyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu “karşılıklı tarifeler” dünya ekonomisini derinden sallamaya devam ediyor.

Tarifelerin ardından küresel piyasalarda büyük çalkantılar yaşanırken, ilk hedef Çin’e %104’lük vergi uygulanması ve Çin’den gelen karşı hamleler gerilimi artırıyor.

Artan ticaret savaşlarıyla dünya büyük bir belirsizliğe sürüklenirken, büyük ülkelerin ekonomileri de risk altında bulunuyor.

ABD’nin korumacı politikalarının etkilerinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olan Almanya, ekonomik anlamda ciddi risklerle karşı karşıya.

Almanya Maliye Bakanı Jörg Kukies’e göre, Alman ekonomisi resesyon riskiyle karşı karşıya.

Kukies, Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, “Mümkün olan bir ticaret savaşı resesyon riskini artırıyor. Bundan şüphemiz yok,” ifadelerini kullandı.

İki yıl üst üste ekonomik durgunluk yaşayan Almanya’nın ekonomisi büyük oranda ihracata dayalı ve 2025’te küçük bir toparlanma beklerken, yaşananlar Almanya’yı endişelendiriyor.

Büyüme Beklentileri Düştü

Reuters’a göre, Alman ekonomi enstitüleri 2025 yılı için büyüme beklentisini %0,1’e çekti. Ancak bu tahmin, henüz ABD’nin açıkladığı son gümrük vergilerini içermiyor. Trump’ın tarifeleri de hesaba katıldığında, Almanya’nın 2025 büyüme beklentilerinin daha da düşeceği öngörülüyor.

Eğer bu tahmin doğru çıkarsa, Almanya tarihinde ilk kez üç yıl art arda resesyon yaşayacak.

Geçen Eylül ayında Alman ekonomi enstitüleri, Almanya’nın 2025 beklentisini %0,8 büyüme olarak açıklamıştı. Almanya, üst üste iki yıl büyümeyen tek G7 ekonomisi konumunda ve ABD’nin tarifeleri üçüncü resesyonu getirebilir.

Ekonomi enstitülerinin tahminleri yarın resmî olarak yayımlanacak. Alman Ekonomi Bakanlığı da bu tahminlerden faydalanarak kendi öngörülerini oluşturacak.

Alman Maliye Bakanı Kukies, vergi ve karşı vergi döngüsünün beklenenden hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve “bizim açımızdan üzücü” olduğunu belirtti.

“Almanya Müzakere Yoluyla Çözüm Arıyor”

Gümrük vergilerinin taraflara zarar verdiğini ifade eden Kukies, Alman hükümetinin müzakere yoluyla çözüm bulmaya çalıştığını ve Avrupa Birliği’nin alacağı kararlara destek verdiklerini söyledi.

Sosyal Demokrat Partili bakan, ticaret krizinin yarattığı resesyon tehlikesinin Almanya’da kurulması beklenen yeni hükümete etki ettiğini aktardı.

Bu durumun kendilerinde “harekete geçme baskısı oluşturduğunu” belirten Kukies, Almanya’nın acilen güçlü bir hükümete ve büyümeyi teşvik eden politikalara ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Related Posts

AB ile Singapur’dan dijital ticaret anlaşması

Avrupa Birliği (AB) ile Singapur arasında dijital ticaret anlaşması imzalandı.

Virüs alarmı: Tonlarca patates Mersin Limanı’ndan döndü

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri, Mersin Limanı’nda ithal edilen tarım ürünlerine yönelik denetimlerini sürdürüyor. Son iki ayda limana ulaşan tonlarca tohumluk patates, bitki sağlığı inspektörleri tarafından …

Asgari ücret 4 ayda eridi: Emekçinin cebinden 2 bin 953 TL buharlaştı!

DİSK-AR’ın yayımladığı Ücret Kayıpları İzleme Raporu’na göre, 2025’in ilk dört ayında net asgari ücret enflasyon karşısında 2 bin 953 TL değer kaybetti. Rapor, temmuzda zam yapılmasının zorunlu hale geldiğini ortaya koydu.

Roscongress: Trump’ın tarifeleri küresel piyasaları 2008 krizinden daha fazla sarstı

ABD’de yeniden göreve gelen Başkan Trump’ın gümrük tarifeleri politikasına mercek tutan Roscongress, Rus ekonomisinin 2000’den itibaren yaşanan krizler karşısındaki tepkisine de yakından baktı.

Asya borsaları yine o ülke hariç pozitif seyrediyor!

Asya borsalarında ticaret savaşlarının sınırlı da olsa yatıştığına dair iyimserliklerle Hindistan hariç pozitif bir seyir izleniyor.

Dev AVM iflasın eşiğinde: Taurus AVM için alacaklılar toplanıyor

Ankara’nın gözde alışveriş merkezlerinden biri olan Taurus AVM, mali sıkıntılar nedeniyle konkordato ilan etti. Alacaklılarla yapılacak toplantının tarihi ise belli oldu: 18 Haziran 2025.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir