Welcome to Our Website

Bakan Güler ‘Pakistan Ulusal Günü’ dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Yusuf Cüneyd ‘Pakistan Ulusal Günü’ dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı. Türkiye ile Pakistan arasında tarihe uzanan köklü, sarsılmaz bağlar, ortak değerler, dostluk ve kardeşlik ilişkileri bulunduğunu ifade eden Bakan Güler, şunları söyledi:

“Geçmişten günümüze taşınan bu bağlar, ülkelerimiz arasında çok yönlü iş birliğine ve üst düzey ilişkilere sağlam bir zemin hazırlarken, ortak geleceğimize de yön vermektedir. Bizler en zor zamanlarda birbirine destek olmuş, sevinçleri ve üzüntüleri paylaşmış, ortak idealleri en güçlü şekilde içselleştirmiş iki ülkeyiz. Maruz kaldığımız vahim olaylar ve doğal afetler karşısında iki ülkenin birbirine yardıma koşması, ülkelerimiz arasındaki birlikteliğin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Dost ve kardeş ülke Pakistan’ı uluslararası ilişkilerde en güvenilir ve güvenilir ortaklarımızdan biri olarak görüyor, ikili ilişkilerin mükemmel düzeyde olmasına önem veriyoruz. Son yıllarda giderek gelişen ilişkilerimizi daha büyük ve kapsamlı iş birlikleri ile güçlendirme irade ve kararlılığını taşıyoruz. Özellikle savunma sanayi alanında hayata geçirdiğimiz projelerin ortaya koyduğu yüksek sinerji ve karşılıklı deneyim paylaşımı, yeni ve kapsamlı işbirliklerinin önünü açacaktır. Karşılıklı güven ve birbirimize destek, önümüzdeki dönemde iş birliğimizin katlanarak artmasının en büyük güvencesidir. Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluk ve kardeşliğin buradan sonsuza kadar güçlü bir şekilde devam edeceğine yürekten inanıyoruz.”

‘TİCARET HACMİMİZ, 1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNİN ÜSTÜNDE GERÇEKLEŞTİ’

Ticaret Bakan Ömer Bolat ise Pakistan ile olan ticari ilişkilerin yıllar içerisinde geliştiğini, son 3 yıl içerisinde ise ticaret hacminin, 1 milyar dolar seviyesinin üstünde gerçekleştiğini kaydederek, “İnanıyorum ki, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Mal Ticareti Anlaşmamız, ikili ticaretimize ciddi bir ivme kazandırmaya başlayacaktır. Bu ivme sayesinde, liderlerimizin belirlediği 5 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine orta vadede ulaşmayı hedefliyoruz. Diğer taraftan, Türkiye, 1 milyar doları aşan doğrudan yabancı yatırımıyla Pakistan’daki en büyük yabancı yatırımcılardan biri konumundadır.

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren çok sayıda Türk şirketinin Pakistan’da yatırımları var ve bunların hem ihracat hem de istihdam açısından Pakistan ekonomisine katkılarını görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Ayrıca, müteahhitlik hizmetleri de giderek artan bir şekilde önde gelen iş birliği alanlarımızdan biri haline geliyor. Müteahhitlerimiz, bugüne kadar 3,4 milyar dolar değerinde 72 proje üstlenmiştir. Bir diğer önemli iş birliği alanımız da savunma sanayi alanındadır. Türkiye ve Pakistan olarak, savunma sanayimizi geliştirmek ve daha da güçlendirmek için el ele çalıştık. Pakistan’daki Babür sınıfı korvetlerin sonuncusu olan, MİLGEM projesinin 4’üncü gemisi geçen yıl ağustos ayında teslim edildi. Diğer taraftan, Pakistan’ın Süper Mushshak eğitim uçakları da ülkemize teslim edildi. İki ülke arasında hâlihazırda devam eden birçok projenin bulunduğunu görmekten de mutluluk duyuyoruz. Ülkelerimizin daha müreffeh bir geleceğe ulaşması için, ortak tarihimizden gelen bilinçle, gayretle çalışacağımıza ve muvaffak olacağımıza canı gönülden inanıyorum” ifadesini kullandı.

‘DIŞ POLİTİKAMIZ, DÜNYANIN TÜM ULUSLARINA KARŞI DOSTLUK VE İYİ NİYETTİR’

23 Mart Pakistan Milli Günü’nün, milyonlarca Müslüman için ayrı bir vatanın temellerini atması açısından ‘Alt Kıta’ tarihinde büyük önem taşıdığını dile getiren Cüneyd, “Burası onların İslam’ın onuru ve değeri ile yaşayabilecekleri, aynı zamanda bunları koruyup geliştirdikleri bir yer olacaktır. Pakistan’ın dış politikası Kaid-i-Azam’ın şu sözleriyle özetlenebilir; ‘Bizim dış politikamız, dünyanın tüm uluslarına karşı dostluk ve iyi niyettir. Hiçbir ülkeye, millete yönelik saldırganlığı hoş karşılamıyoruz. Ulusal ve uluslararası ilişkilerde dürüstlük ve adillik ilkesine inanıyoruz. Dünya ulusları arasında barış ve refahın geliştirilmesi için elimizden geleni yapacağız’ bu yüce ilkeleri takip eden Pakistan, dünyanın ezilen ve baskı altındaki halklarıyla her zaman dayanışma içindedir 75 yıl içinde, ülkemizin temelleri herkesi kapsama, devamlılık, ilerici zihniyet, toplumda cinsiyet eşitliği ve temel insan hakları üzerine kurulmuştur. Pakistanlılar bilimden sanata, spordan teknoloji geliştirmeye kadar hayatın her alanında yeteneklerini kanıtladılar. Milletimizin, bölgemizin ve ötesinin kalkınması ve refahı için uluslararası ortaklarımız ve dostlarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Pak-Türk ilişkileri aracılığıyla ifade edilen ve çok değer verilen güven, kardeşlik ve dostluk bağlarımızı vurgulamama izin verin. Bu asırlık bağlara dayanan ilişkimiz, ‘gönülden gönüle bağlantılar’ ve ‘iki ülke, tek millet’ gibi duyguların somut bir örneğidir. Biz ortak mirasımız, dinimiz ve kültürümüzle gurur duyuyoruz. Bu kardeşlik bağlarının bayrağını gelecek nesillere aktarmak için Türk kardeşlerimizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir