Enginar hasadı başladı soyucular paraya para demiyor. Adedini 15 saniyede ayıklıyorlar

Enginar hasadı tüm hızıyla devam ediyor ve bu süreçte, Aydın’da enginar soyucuları büyük bir talep görüyor. Günde yaklaşık 1000 enginar soyan işçiler, günlük olarak oldukça yüksek kazançlar elde ediyorlar.

Enginar üretiminde öncü olan Aydın’da, soyuculuk mesleğinin ustaları, Ankara Güdül’den geliyor. 40 yıl boyunca bu işi yapan ve şu anda 74 yaşında olan Hüseyin Arslan, 25 kişilik ekibiyle birlikte firmalara hizmet veriyor ve Haziran sonuna kadar bölgede kalacaklarını belirtiyor.

Arslan, işçilerin adet başına ücret aldığını ve bazılarının günde 500 enginar soyabildiğini söylüyor. Çalışma saatleri sabah 6’dan akşam 6’ya kadar sürüyor ve işçiler bu işi bıçakla yapıyorlar, bu da biraz tehlike arz ediyor.

Enginar Kooperatifi Başkanı Kenan Kaçar, enginar soyum işlemlerinin başladığını duyurdu ve genellikle bilek gücü kuvvetli gençlerin bu iş için tercih edildiğini ifade etti.

Kaçar, kooperatifin her gün 1000-1500 enginarı internet üzerinden pazarcılara sattığını ve işçilerin soyum başına 1.5-2 lira arasında bir ücret aldığını belirtti. İşçilerin günlük olarak 500 ila 1500 enginar soyabildiğini ve bu işin ustalarının genellikle Ankara Güdül’den olduğunu söyledi.

İstanbul’daki pazar yerlerinde de enginar soyum işi yapanlar var ve işlerini bitirdikten sonra Aydın’a gelerek burada çalışmaya devam ediyorlar. Şu anda iki kişi çalışıyor ve iş Haziran başına kadar devam edecek.

Gelecek günlerde ekip sayısının 25’in altına düşmemesi bekleniyor. Tehlikeli olabilen bu işte, bıçaklar ustura gibi keskin ve gençler tercih ediliyor.

Bir enginarı 15 saniyede soyabilen bir soyucu, bu işin her geçen gün daha hızlı yapılabildiğini ve henüz “ben yapamam” diyen birine rastlamadıklarını söylüyor. Bazı soyucuların bıçak yerine çorba kaşığı kullanarak enginarın içini boşalttığını da ekliyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir